Vold og overgrep

Det er forbudt å slå barn i Norge. Det er heller ikke lov å true, skrike eller si slemme ting til barn slik at de blir redde eller lei seg.

Alle barn har rett til å ha det trygt og godt hjemme.

Å slå, true, snakke stygt til eller skremme er å utsette noen for vold. Det er forbudt. Det er ikke lov å utsette noen for vold, ikke voksne, og ikke barn.

Foreldre har ikke lov til å slå

Noen tror at foreldre har rett til å slå barna sine i oppdragelsen. Det er ikke riktig. Heller ikke foreldre har lov til å slå barna sine i Norge.

Foreldrene dine har aldri lov til å slå eller gjøre noe som kan skade deg. Heller ikke hvis du har gjort noe de synes er galt. Det betyr at det ikke er greit å gi ris, slå deg på fingrene, lugge eller skade deg på andre måter med vilje.

Noen foreldre sier at de slår eller skremmer for å lære barnet å oppføre seg bra. Det er ikke greit. Uansett hva et barn har gjort et det forbudt å slå barn.

Familier der det ikke er trygt å være har behov for hjelp. Familievernkontoret har i oppgave å hjelpe familier som ikke har det godt sammen. Den som bruker vold kan få hjelp til å slutte med det. Det finnes også et sted på nettet dere kan se på, nemlig littsint.no

Den som slår eller skader et barn med vilje kan bli straffet for det. Det kan bety å komme i fengsel. Det er heller ikke lov å slå andre, for eksempel søsken eller den andre forelderen, mens barn ser eller hører hva som skjer.

Hvis du forteller noen at du opplever vold hjemme, har de ansvar for at de som kan hjelpe deg får beskjed om det. Dersom det du har fortalt skal fortelles videre til noen andre for at du skal få hjelp, skal den du har fortalt det til gjøre dette i samarbeid med deg sånn at det blir trygt for deg.

Trenger du hjelp?

Ingen barn skal oppleve vold eller overgrep. Om du blir slått, skadet eller utsatt for noen form for overgrep eller krenkelser er det viktig at du og familien din får hjelp.

Du kan snakke med en voksen du stoler på, for eksempel noen i familien din eller en helsesykepleier på skolen. Du kan også kontakte Alarmtelefonen 116 111 eller ringe politiet på 02800.

Fysisk og psykisk vold

Fysisk vold er at noen gjør noe mot en annen person som er vondt på kroppen, for eksempel slår, sparker, klyper eller lugger.

En kan ha opplevd fysisk vold selv om det ikke er merker på kroppen. Noen ganger får en så store skader at en må til legen eller på sykehuset.

Psykisk vold handler om at noen sier ting som gjør at du får vondt inni deg. Det kan være å skrike til deg, si slemme ting, eller true deg. Det kan også være psykisk vold å gjøre slike ting mot noen du er glad i, for eksempel mor, far, søsken eller kjæledyr.

Det er greit at foreldre sier fra til barna sine dersom de gjør ting de ikke får lov til, men foreldre skal ikke kjefte og være sine hele tiden.

Det er forbudt å bruke vold mot andre, og den som har gjort det kan bli straffet.

Foreldre skal gi barn trygghet og omsorg, og passe på at de har det bra og føler seg elsket. Det er ikke alle foreldre som klarer det. Mangel på omsorg og trygghet er også en form for vold som er skadelig for barn. Dersom det er sånn i en familie, er det viktig å få hjelp.

Negativ sosial kontroll kan også være en form for vold. Det handler om at noen bestemmer så mye over deg at det får stor betydning for hvem du kan være som menneske. Det kan skje gjennom oppsyn, press, trusler og tvang, og kan være kontroll med hvem du er sammen med, hvor du går, hva du får være med på og så videre. Kontroll med penger og hva du gjør på mobiltelefonen kan også være negativ sosial kontroll. Dersom du opplever dette kan du ta kontakt med Røde Kors-telefonen for tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og æresrelatert vold.

Er det vold i familien din?

Blir noen i familien din slått eller truet? Mange barn lever med vold i familien selv om de ikke opplever volden direkte mot seg selv.

Hvis for eksempel moren din, faren din eller et søsken blir slått eller skadet på kroppen av andre i familien er det vold i familien.

Det er også vold i familien hvis et familiemedlem skremmer eller truer et annet familiemedlem. Da kaller vi det psykisk vold.

Det kan være veldig skremmende og gjøre veldig vondt å oppleve at noen du er glad i blir slått. Det kan også være veldig skummelt å vite at en person du er nær kan gjøre noe slikt.

Det er naturlig å bli redd for at det skal skje igjen, og det er naturlig å bli redd for at du selv vil bli slått neste gang.

Derfor prøver mange barn som opplever vold å gjøre det de kan for at det ikke skal skje igjen.

Det er viktig å huske på at det aldri er din skyld at moren din eller faren din eller noen andre slår.

Du bestemmer over din egen kropp

Du bestemmer over din egen kropp.

Det betyr at ingen har lov til å gjøre noe mot kroppen din som du ikke vil.

Ingen skal ta på deg, klemme deg, tvinge deg til å ta på dem eller noen annen form for kroppskontakt hvis du ikke har lyst.

Verken foreldrene dine eller andre voksne, venner, søsken eller noen du bare kjenner litt, har lov til å gjøre noe mot kroppen din som du ikke vil selv.

Trenger du hjelp?

Ingen barn skal oppleve vold eller overgrep. Om du blir slått, skadet eller utsatt for noen form for overgrep eller krenkelser er det viktig at du får hjelp.

Du kan snakke med en voksen du stoler på, for eksempel noen i familien din eller en helsesykepleier på skolen. Du kan også ringe Alarmtelefonen på 116 111 eller kontakte politiet på 02800.

Hva er seksuelle overgrep?

Seksuelle overgrep er når noen koser med, eller tar på, puppene dine, rumpa eller tissen din, får deg til å gjøre noe med sin egen tiss, eller tar sin tiss mot din tiss, uten at du selv vil det.

Det kan være en voksen eller et annet barn.

Ingen har lov å gjøre noe slik mot deg om du ikke vil det. Det kalles seksuelle overgrep.

Det er alltid ulovlig om en voksen gjør dette mot et barn under 16 år. Selv om du kan oppleve at det er litt godt å bli tatt på noen av disse intime stedene så er det ulovlig at en voksen gjør det. Det betyr at den voksne kan bli straffet for dette.

Ingen barn skal oppleve å bli utsatt for seksuelle overgrep. Ikke fra voksne, og ikke fra andre barn.

Incest er når noen i familien utsetter barnet for seksuelle overgrep.

Voldtekt er når noen, det kan være en voksen, en venn eller noen andre, stikker noe inn i dine kroppsåpninger, munn, tiss eller rumpe som du ikke vil.

Seksuelle overgrep er aldri barnet sin feil.

Hvis noen gjør dette mot deg, og for eksempel sier at det er en hemmelighet du ikke må fortelle til andre, må du likevel prøve å fortelle det til en du stoler på.

Om du tror noen har gjort seksuelle overgrep mot deg, bør du be om hjelp.

Overgrep og vold blant venner eller kjærester

Vold, overgrep og negativ sosial kontroll er noe som skjer også mellom kjærester, venner og søsken.

Noen ungdommer opplever at andre forsøker å kontrollere livene deres. Du har rett til å bestemme over deg selv, og dette skal andre respektere.

Det er ikke greit dersom et søsken eller kjæresten din kontrollerer det du gjør gjennom oppsyn, press, trusler eller tvang. Det kan være kontroll med hvem du er sammen med, hvor du går, hva du får være med på og så videre. Kontroll med penger og hva du gjør på mobiltelefonen og kan også være negativ sosial kontroll.

Det er et overgrep om du opplever at en venn eller kjæreste gjør noe seksuelt med deg som du ikke har lyst til å være med på.

Det er heller ikke greit om noen tar på deg, snakker grisete til deg eller kaller deg ting du ikke liker. Da bør du si ifra.

Om noen gjør noe med deg som du ikke kan si ja eller nei til fordi du sover eller er ruset, så er dette et overgrep.

Et overgrep kan være å bli tvunget til å ha sex selv om du ikke har lyst. Å bli tatt på, og tukla med, mot din vilje er også et overgrep.

Sex skal være frivillig

Det er ikke alltid så lett å si et tydelig nei. Noen opplever derfor at de blir med på noe som de egentlig ikke hadde lyst til.

Det som skjedde kan i ettertid oppleves som et overgrep, og kanskje burde den du var sammen med også skjønt at han eller hun gikk for langt. Det kan være et overgrep selv om personen ikke mente det på den måten.

Alle seksuelle handlinger skal være frivillige og være noe du selv har lyst til.

Trenger du hjelp?

Ingen barn skal oppleve vold eller overgrep. Om du blir slått, skadet eller utsatt for noen form for overgrep eller krenkelser er det viktig at du får hjelp.

Du kan snakke med en voksen du stoler på, for eksempel noen i familien din eller en helsesykepleier på skolen. Du kan også ringe Alarmtelefonen på 116 111 eller kontakte politiet på 02800.

Fant du ikke det du lette etter?

Ta gjerne en titt på ung.no hvis du ikke finner det du lette etter.
Send oss gjerne en tilbakemelding hvis det er noe du synes vi kan gjøre bedre.
Ta kontakt med oss på info@barneombudet.no.

Informasjonskapsler

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer